19. 10. 2022

Jak se motivovat a vyjet na kole v nepříznivém podzimním počasí

Sychravo, vlhko, tma. V létě za slunného dne sedne na kolo každý. Vyhoupnout se do sedla na podzim, to už dokáže jen opravdový srdcař. Na to, jak se motivovat k podzimní cyklistice, motivaci si udržet a dostat se mezi pár nezlomných jezdců, kterým jsou rozmary počasí ukradené, se podíváme v dnešním článku.


Připravte se

Rozhodně nepodceňujte přípravu. Vyrazit na první podzimní projížďku v životě, promrznout, zmoknout na kost, a polovinu cesty klouzat bahnem místo jet vaši motivaci k příští jízdě doslova pohřbí. Proto je důležité pečlivě se připravit. Pořiďte si oblečení vhodné k jízdě na podzim, tedy nepromokavé, větru vzdorné a odvádějící přebytečné teplo i vlhko.

Stejně jako sebe připravte i kolo, které přizpůsobte jízdě v podzimních podmínkách, tedy vlhku, kluzkém povrchu a snížené viditelnosti. Zvyšte přilnavost plášťů i účinnost brzd.

V žádném případě nezapomeňte na bezpečnost svou i druhých. Minimálně helma a kvalitní světlo (kterým svítíte i přes den!) by měly být samozřejmostí

 

 

Plánujte, buďte flexibilní

Protimluv? Nikoliv. K překonání odporu je ideální vybudovat si zvyk a na kolo nasedat i na podzim pravidelně. Trasy si plánujte předem stejně jako sportovní cíle, které mějte stále na očích. Například vypsané na ledničce.

Podzimní proměnlivé počasí vyžaduje flexibilní přístup k tréninku. Ne. Neznamená to, že když prší, zůstanete sedět na gauči a jízdu odložíte na neurčito. Naopak – pravidelnosti se držte, přizpůsobujte trasy. Mějte připraveny minimálně dvě varianty. Do krásného počasí je vhodné zařadit trasu delší, klidně i na místo, kde jste ještě nebyli a chtěli jej vidět. V případě nepříznivého počasí si připravte kratší trasu, nejlépe v blízkosti domova, abyste se mohli co nejrychleji vrátit. Pokud je ale počasí opravdu pod psa a na kolo se doopravdy nasednout nedá, hledejte jiné alternativy – například jízdu na trenažeru či válcích.

Můžete si také vést sportovní deník, kde si budete zaznamenávat své úspěchy, postřehy z jízdy té či oné trasy za toho či onoho počasí. Budete tak mít po ruce nejen praktikou příručku, ale především záznam svých úspěchů. Uvidíte, že nebudete chtít přerušit řetěz pravidelných tréninků, když se začnou kupit a na kolo sednete za všech okolností.

 


Spojte síly

Není žádným tajemstvím, že ve dvou se to lépe táhne. V případě sportu to nemusí být ve dvou, ale klidně ve třech, čtyřech nebo deseti. Sparing partner vás správně nahecuje ve chvíli, kdy už nebudete moct, popřípadě když se vám na kolo nebude chtít nasednout vůbec. A naopak. Pokud se nebude chtít jemu, budete motivátorem vy. Zařaďte výjezd na kole s kamarádem či kamarádkou alespoň jednou týdně a uvidíte, že vaše motivace dosáhne maxima.


Myslete na zdraví

Sportem ke zdraví a cyklistikou zvláště. Zdravotní benefity sportu jsou dobře známy a není potřeba je připomínat detailněji – lepší fyzička, spánek a na podzim s odcházejícím sluncem a nedostatkem vitamínu D především prevence vůči depresím. Díky jízdě na kole, tedy pohybu na čerstvém vzduchu, se vám zvedne hladina serotoninu, hormonu štěstí. Budete se cítit lépe a budete zdravější. To už stojí za překonání odporu nasednout na kolo za sychravého počasí, nemyslíte?

 


Přijměte výzvu a učte se

Cyklistika provozovaná naplno je výzvou v každém ročním období. Na podzim se výzva zintenzivňuje. Kromě jejího přijmutí se budete muset vypořádat ještě s další věcí – rozdílnou situací na silnici i na trailu. Kvůli bahnu, vlhku nebo i tmě se budete muset naučit zručněji ovládat své kolo, vylepšit techniku jízdy i vnímání okolí. Díky tomu budete na jaře vstupovat do nové sezony nabytí zkušenostmi a o řadu úrovní výše než loni. A to za trochu nepohodlí rozhodně stojí. 


Kochejte se

Vyrazte i na známé a oblíbené trasy. Nebudete se stačit divit, jak se s ročním obdobím proměňují a dokážou vám nabídnout nový zážitek. Navíc vám poskytnou skvělý bonus – budou téměř liduprázdné. Podstatná část turistů i cyklistů přestává se svým koníčkem i sportováním právě v tomto období a vy si tak budete moci užít v sezoně často přelidněné trasy jen sami pro sebe, popřípadě s partnerkou, partnerem či přáteli. 

 


Odměňte se

Buďte na sebe hrdí a odměňte se. Nemusí to být hned večeře v luxusní restauraci. Po jízdě na kole v dešti, zimě nebo za tmy bude i obyčejná teplá sprcha neskutečný relax. Stejně tak dobrá káva nebo teplý čaj. Za dosažení většího cíle, například dvoutýdenního pravidelného tréningu si dopřejte větší odměnu, například masáž. No a za splnění opravdu velkého cíle, třeba když nasednete na kolo pravidelně několikrát týdně po celý měsíc, pořiďte si něco nového do své cyklistické výbavy. Že by záludná rada cykloobchodu? Nikoliv. Kromě pocitu odměny vás nová výbava motivuje jezdit ještě více. Řekněte sami – nechali byste nový dres, termoláhev, helmu či větruvzdornou bundu ležet ladem, anebo byste ji raději vyzkoušeli na ostro, rovnou v terénu?
 

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.