15. 2. 2024

Zimní trénink Tomáše Novotného

Vyrážíte na kolo i v zimě? Co si oblékáte? Máte vůbec nějaké limity? A co nějaké ověřené triky jak se udržet ve formě, když venku vládne sníh a bláto? Na tyto a další otázky jsme se zeptali našich ambasadorů Pells. Ve čtvrtém díle Zimy na kole odpovídal na naše otázky ultramaratonec Tomáš Novotný, který jezdí na upravených modelech Pells Duke FS 2 a Raw 3

 

Ahoj Tomáši, jezdíš v zimě na kole? Preferuješ k zimnímu tréninku silnici, bajk nebo gravel? Anebo dáváš přednost trenažéru?

Ahoj. Kolo je můj nejoblíbenější zimní sport. Občas zajdu na snowboard nebo na běžky – jsem z Jizerských hor, takže to mám do stopy a na sjezdovky kousek. Přesto je pro mě kolo jasná jednička. Jedno, jestli je to bajk nebo gravel. Záleží na sněhu a momentální náladě. Trenažér jsem si vyzkoušel asi pět let zpátky a vůbec nechápu, jak na tom někdo vydrží trénovat. Já mám na kole nejradši objevování nových míst a toulání se přírodou. Sedět doma proti televizi a točit nohama není pro mě.

 

   

Foto: Instagram Tomáš Novotný (@tonovotnymas)

 

Jakou máš hranici vyjetí? Jezdíš i v mínusu? V jakých nejextrémnějších zimních podmínkách jsi trénoval?

Nevyjíždím ve dvou případech; Za prvé: když je teplota kolem nuly a do toho trvale prší. To je počasí, do kterého se nedá pořádně obléct a nebaví mě to. Za druhé: když je sněhová kalamita a kola se nechtějí točit. Naštěstí je takových dnů jen pár do roka. Teploty v mínusových hodnotách mi vůbec nevadí. Běžně jezdím v –5 °C, ale už jsem byl i v –18 °C, a to je fajn. Lepší než rozbředlá čvachta. Nejextrémnější byla asi jedna únorová vyjížďka na horu Smrk (nejvyšší vrchol Jizerských hor). Celý den bylo azuro, když jsem se ale přiblížil asi tak na půl hodiny od vrcholu, začalo hustě sněžit a foukat. Navíc se setmělo a s čelovkou v té vánici nebylo moc vidět. Sjezd dolů z kopce, který normálně trvá 20 minut, zabral v tom počasí přes čtyři hodiny. Tento zážitek mě naučil mnohem větší pokoře k českým horám.

 

   

Foto: Instagram Tomáš Novotný (@tonovotnymas)

 

V jakém oblečení jezdíš? Jak vrstvíš?

Nejdůležitější jsou určitě teplé boty. Já mám zimní tretry o 3 čísla větší, aby byl dostatek místa na teplé ponožky. Když je velká zima, beru na boty ještě zimní návleky. Druhá nejdůležitější věc jsou teplé rukavice. Používám zimní Pells, prstové, pokud je mi v nich občas zima, používám lyžařské palčáky, případně kombinaci obou. Pokud je i toto málo a je mi pořád zima, mám speciální zateplené návleky na řídítka. V těch je horko i v –20 °C. Oblečení vrstvím následovně: jako první vrstvu mám merino triko a zimní cyklistické kalhoty s vložkou. Druhou vrstvu tvoří merino vesta a volné mtb kalhoty. Pak už vybírám jen vhodnou bundu podle počasí. Většinou je to lehká větrovka nebo nepromokavá bunda. V případě velkých mrazů pod –10 °C volím péřovou bundu. Na konec je nutné zmínit ještě čepici a nákrčník, a to je všechno.

 

   

Foto: Instagram Tomáš Novotný (@tonovotnymas)

 

Děláš v zimě nějaký doplňkový sport?

Snažím se občas běhat, ale pokud to aspoň trochu jde, jsem radši na kole. Taky jdu párkrát za zimu na běžky nebo snowboard. Posiluji ruce a cvičím něco, čemu říkám „Yoga“, ale se skutečnou jógou to asi nemá moc společného :). Zjistil jsem však, že protahování je příjemné a hlavně důležité.

 

   

Foto: Instagram Tomáš Novotný (@tonovotnymas)

 

Jezdíš trénovat i do tepla? Kam?

Ano, do tepla jezdím rád. Většinou tak čtyřikrát během podzimu a zimy. Nejčastěji jezdím do Itálie, konkrétně Finale Ligure. Tamní traily jsou úžasné. Super na zlepšení techniky jízdy a na najíždění výškových kilometrů. Rád taky objevuju nová místa, která nejsou mezi cyklisty tolik profláklé jako Kanárské ostrovy nebo Mallorca. Byl jsem v Albánii, Litvě, Bosně a Hercegovině, Řecku, Chorvatsku … Hlavně Balkán mě na kole hrozně baví. Je super vidět místa, která jsou v létě v obležení davů turistů, liduprázdné a opuštěné.

 

Foto: Instagram Tomáš Novotný (@tonovotnymas)

 

Jaký trénink v zimě bys doporučil hobíkům, aby se udrželi v kondici i mimo hlavní sezonu?

Jelikož mám sám ze svých nápadů občas strach, nevím, jestli jsem ten pravý na rozdávání doporučení a rad :).“

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.