30. 1. 2024

Zimní trénink Petra Hampla

Vyrážíte na kolo i v zimě? Co si oblékáte? Máte vůbec nějaké limity? A co nějaké ověřené triky, jak se udržet ve formě, když venku vládne sníh a bláto? Na tyto a další otázky jsme se zeptali našich ambasadorů Pells. Jako druhý na naše otázky odpovídal primárně silničkář Petr Hampl, který testoval naši novou silniční raketu Pells Airflow, která je nyní stabilní součástí jeho stáje. Závodí ale také na custom bajku postaveném na základech celopéra Pells Duke FS Ultimate.

 

Ahoj Péťo, jezdíš v zimě na kole? Preferuješ k zimnímu tréninku silnici, bajk nebo gravel? Anebo dáváš přednost trenažéru?

Ahoj, ano, jezdím. V zimě trénuju hlavně na gravelu a na bajku. Trenažér nemám rád, je to pro mě mučení. Když nastane extrémní počasí, volím proto raději jiné sporty.

 

Foto: Pells

 

Jakou máš hranici vyjetí? Jezdíš i v mínusu? V jakých nejextrémnějších zimních podmínkách jsi trénoval?

Na sněhu jezdím rád, je to zábava. Moje hranice je okolo –3 °C. Pokud je chladněji, věnuju se raději jiným sportům, jako je túra na horách nebo běh. Kdysi jsem jezdíval i v –20 °C, ale to byl skutečný extrém. Teď už by mě to nenapadlo.

 

V jakém oblečení jezdíš? Jak vrstvíš?

Držím se zásady: maximálně 3 vrstvy. To znamená funkční tričko, lehký dres a zimní bunda. Kolem 5 °C stačí dlouhé funkční tričko, zimní bunda a zateplené kalhoty. Když je velká zima, jezdím v zateplených kraťasech – jsou se stejným chloupkem, jaký mají návleky na nohy.

 

   

Foto: Instagram Petr Hampl (@petrhampl1)

 

Děláš v zimě nějaký doplňkový sport?

V zimě jsem opravdu multisportovní. Hraju pravidelně florbal, badminton a chodím běhat. Poslední dva roky jezdím na skialpech, které mě začaly bavit. Když někdo z kamarádů nemá skialpy, chodíme túry po horách.

 

Jezdíš trénovat i do tepla? Kam?

Jezdím pravidelně každý rok na moji oblíbenou Mallorcu. Mám tam kamaráda, který vlastní půjčovnu kol, a tak to mám díky němu snazší – vždycky si půjčím kolo od něj. Na Mallorcu se opravdu rád vracím. Je to cyklistický ostrov a lidé tam cyklistiku milují.

 

Foto: Petr Hampl

Jaký trénink v zimě bys doporučil hobíkům, aby se udrželi v kondici i mimo hlavní sezonu?

Určitě trénink, který není ve vysoké intenzitě. Pokud člověk jede na vysoký výkon, dýchá studený vzduch a je větší pravděpodobnost, že onemocní. Doporučil bych mít všestrannou přípravu a dělat co nejvíc sportů, na které v létě není čas.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.