6. 2. 2024

Zimní trénink Davida Pravdy

Vyrážíte na kolo i v zimě? Co si oblékáte? Máte vůbec nějaké limity? A co nějaké ověřené triky jak se udržet ve formě, když venku vládne sníh a bláto? Na tyto a další otázky jsme se zeptali našich ambasadorů Pells. Třetí díl lehce vybočí ze zajeté zimní stopy – představí se v něm totiž náš nový ambasador David Pravda, který jezdí na celopéru Pells Duke FS 2 a na silničním speciálu Pells Airflow 1.

 

Ahoj Davide, k našim ambasadorům ses přidal teprve letos – představil by ses krátce našim čtenářům, aby věděli, s kým mají tu čest?

Ahoj, jasně. Jmenuju se David Pravda, je mi 19 let a na horském kole závodím 5 let. Před tím jsem se věnoval stolnímu tenisu.

Mám rád maratony, které už dávno nejsou jen naháněním kilometrů po štěrkových cestách. V Česku jsou tratě díky špičkovým stavitelům na velmi vysoké úrovni a každý rok se jejich technická náročnost posouvá o krok dopředu. Jsem za to rád, protože v technice jsem nikdy neztrácel. Letos mi v tom pomáhá Duke, který si hravě poradí i s technicky velmi náročným terénem, ať už směrem dolů nebo nahoru.

Minulý rok se mi podařilo urvat druhé místo na MČR v maratonu do 23 let (Byl jsem v této kategorii nejmladší). Letos bych si to přál ještě o místo vylepšit. Chtěl bych se taky začít věnovat závodům na gravelu. Je to nová disciplína, která je každým rokem stále více a více populární. Mám v plánu zúčastnit se jak mistrovství republiky, tak světového poháru v Polsku, jako reálnou vidím i možnost nominace na Mistrovství Světa v této disciplíně.

 

   

Foto: David Pravda

 

Super, díky. A teď k naší rubrice Zima na kole: jezdíš i mimo hlavní sezonu? Preferuješ k zimnímu tréninku silnici, bajk nebo gravel? Anebo dáváš přednost trenažéru?

Přes zimu samozřejmě na kolo nezapomínám. Vzhledem k tomu, že tma je opravdu brzdy, mám na každém kole přední světlo a zadní blikačku. Nezapomínám ani na blatníky – těch pár gramů navíc přes zimu je mnohem lepší variantou než být po prvním kilometru mokrý. Když je nad nulou, preferuju silnici, když je pod nulou, silnice bývají na silničce nesjízdné, a proto sedám na bajk – člověku je větší teplo, když se schová do lesa a i technu se na ledu a sněhu přiučí.

 

Jakou máš hranici vyjetí? Jezdíš i v mínusu? V jakých nejextrémnějších zimních podmínkách jsi trénoval?

Jsem teplomilný člověk, ale ježdění v zimě je za mě stále lepší varianta než trenažér. Osobní hranici mám okolo –5 °C. Ano, platí, že neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený cyklista, ale dýchat na kole tak chladný vzduch mi přijde spíš na škodu než ku prospěchu. Při extrémních mrazech si dělám do termosky čaj, je to rozhodně příjemnější varianta než pít z bidonu zmrzlou vodu.

 

   

Foto: David Pravda

 

V jakém oblečení jezdíš? Jak vrstvíš?

Upřednostňuju více vrstev a při tréninku se rozepnout nebo vysvléct než řešit, že je mi zima. Žádný zimní trénink se neobejde bez návleků na tretry, termo ponožek, čepice pod helmu, šátku, kvalitního termo trička, zatepleného dresu, vesty proti větru (nejlépe té od Pells :D) a zateplených kalhot.

 

Děláš v zimě nějaký doplňkový sport?

Samozřejmě; baví mě běh, běžky (nejlépe skaty), posilovna a plavání. Jeden s mých oblíbených zimních tréninků je turistika. Člověk ani nemusí jezdit daleko autem. Stačí se projít „kolem komína“ a často si všimne věcí, které jsou pro něj ze sedla kola neviditelné. Když u nás na vesnici zamrzne rybník, chodíme hrát hokej. Je to příjemné zpestření oproti sezóně, kdy jenom jezdím na kole a občas si najdu čas na posilovnu.

 

   

Foto: David Pravda

 

Jezdíš trénovat i do tepla? Kam?

Ano. Jednou až dvakrát za zimu jezdím do tepla. Nejčastěji do Chorvatska nebo do Španělska. Například Chorvatsko je super v tom, že stačí strávit pár hodin v autě a rázem máte mnohem více stupňů, a tedy i příjemnější trénink než u nás.

 

Jaký trénink v zimě bys doporučil hobíkům, aby se udrželi v kondici i mimo hlavní sezonu?

Přes zimu cokoliv. Hlavní ale je, aby to člověka bavilo. Klidně si odpočinout od kola a více se věnovat aktivitám, na které přes léto není čas.
 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.